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 Original: English 
 

Requests for clarification from the Permanent Working Group (PWG) 
 
1) Access Agreements 
 
1.1 Para 5 of the Recommendation by ICCAT on Access Agreements [Rec. 14-07] stipulates that: Flag CPCs 

and coastal CPCs involved in the agreements specified in paragraph 1 shall provide a summary of the 
activities carried out pursuant to each agreement, including all catches made pursuant to these 
agreements, in their annual report to the Commission. 
 
A question has been raised regarding the reporting period which the summary should cover; e.g. should 
those agreements which concluded in 2022 be reported through the Annual Report submitted in 2023, 
or should partial reporting for 2023 also be included. Given that in most cases the information 
contained in Annual Reports refers to year previous to the report being submitted, the Secretariat 
believes that the former is correct and that only information on access agreements which concluded 
the year before would be required. Confirmation of this is requested. 
 

1.2 Advice regarding the three points detailed below is also requested to establish clear principles to guide 
report completion. 
 
i) In CP39A, concerning the "Number of Vessels - No Vessels," is interpreted as the count of vessels 

holding licenses to target ICCAT species in a given year. It is worth noting that the EU Sustainable 
Fisheries Partners Agreement (SFPA) also specifies a maximum number of vessels that can operate 
within each category/gear. However, this maximum number does not necessarily match the actual 
number of licensed vessels. Reporting the number of vessels with licenses is more informative than 
the maximum potential, and thus, reporting the former is recommended. Confirmation of this from 
PWG is requested. 

 
ii) In CP39B, the "Number of Vessels - No Vessels" should include all vessels licensed to target ICCAT 

species that were active during the given year. The same logic applies to reporting catches; only 
catches from vessels listed in the "Number of Vessels - No Vessels" column should be reported. This 
approach excludes bycatches of ICCAT species that may have been caught by vessels licensed for 
fisheries other than ICCAT species. Confirmation of this from PWG is requested. 

 
iii) Lastly, in CP39B, it is important to clarify that the quota refers specifically to the CPC quota and not 

to any other catch limit or catch reference associated with a species in a given agreement.  
 

2) Transhipment declarations 
 

The Secretariat would like clarification as to which Transhipment Declarations should be submitted to the 
Secretariat in accordance with paragraph 21 of the Recommendation by ICCAT on transhipment [Rec. 21-15]. 
 

i) The Secretariat has understood that this related only to at-sea transhipment declarations, and that 
in-port transhipment declarations should be sent only to the CPC authorities as indicated in 
paragraph 3.3 of Appendix 3 of Rec. 21-15. However, one CPC has indicated that their understanding 
of paragraph 21 of Rec. 21-15 requires in-port transhipment declarations to be sent also to the 
Secretariat. Given the quantity of these, and the fact that not all CPCs send in-port transhipment 
declarations, clarification as to whether or not these should be sent is needed.  This interpretation 
was endorsed by the Working Group on Integrated Monitoring Measures (IMM) and confirmation 
of PWG is not requested. 

 
ii) The Secretariat is of the opinion that the declarations referred to in Rec. 21-15 are those which 

relate to ICCAT species or taken in conjunction with ICCAT fisheries. Notwithstanding, the 
Secretariat continues to receive declarations and associated documentation (e.g., pre-transipment 
notification) relating to non-ICCAT species (e.g., squid) from vessels which are not on the ICCAT 
Record. Confirmation is sought that these documents are not required and should not be sent to the 
Secretariat. This interpretation was endorsed by IMM and confirmation of PWG is not requested. 
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The Secretariat further notes that in some cases it is in copy of irrelevant email exchanges between the 
flag CPC authorities and the vessel masters in relation to transhipment, and that the volume of emails 
caused by all these cases is combined is large, causing a significant amount of additional work to sort 
out the required information from that which is not required. CPCs are requested to refrain from 
submitting, either directly or through their vessel masters, any documentation which the ICCAT 
conservation and management measures do not require to be sent to the Secretariat.  
 

3) Supply Declarations 
 
According to paragraph 23 of Rec. 21-15, “A separate supply declaration is not required when the supply 
activity is conducted in association with transhipment that is monitored by an ICCAT Regional Observer”. As 
ICCAT ROP observers include all supply transshipments which they witness, clarification is sought as to 
whether supply declarations are required to be submitted to the ICCAT Secretariat if no ICCAT species are 
being transhipped at the same time, even if an ICCAT observer is on board, or whether the monitoring by an 
ICCAT observer is sufficient.  

 
The Secretariat would also like to note that many CPCs are not using the ICCAT format for supply 
declarations, which makes it difficult to identify these and to ensure they are correctly processed. The use 
of the correct format, or the inclusion of M:GEN41 (or CP54) in the title of the email would greatly facilitate 
this.  

 
 

4) IUU Cross Listing 
 

When there is discrepancy between the information from two different Regional Fishery Management 
Organisations (RFMOs) which cross list with ICCAT, the Secretariat seeks confirmation as to whether the 
information provided by the RFMO which originally listed the vessel should be taken as valid, even if the 
second RFMO provides additional information? Or should such additional information be included on the 
ICCAT Illegal, Unregulated and Unreported (IUU) list even when provided by an RFMO which was not the 
original lister of the vessel.  
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